West Nijl Virus (WNV)

Het West Nijl komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar komt tegenwoordig ook voor in Azië, Amerika en delen van Europa. Het is een arthropod-borne virus en kan insecten, vogels, zoogdieren en mensen infecteren. Het virus vermenigvuldigd zich in vogels en wordt via muggen overgebracht. Paarden en mensen zijn eind gasheer van het virus en zijn zelf dus niet besmettelijk.

Symptomen

Het paard zal gemiddeld 5 tot 15 dagen na besmetting met het virus symptomen gaan vertonen. Niet alle paarden zullen (alle) klinische symptomen vertonen, dit is afhankelijk van de stam van het virus en de weerstand van het paard. Het paard kan klinische symptomen vertonen zoals:

  • Koorts
  • Pijnlijke spieren, spiertrillingen (vooral rond ogen en neus)
  • Verminderde eetlust
  • Lichte koliek
  • Neurologische klachten (kreupelheid, ataxie, verlamming, hersenvliesontsteking)

Van de paarden met klinische symptomen sterft ongeveer 40%.

Het virus kan tevens opgemerkt worden door een verhoogde sterfte van vogels in een bepaald gebied. Middels onderzoek van deze vogels kan een besmetting worden vastgesteld.

De meeste mensen die geïnfecteerd raken met het virus zullen nauwelijks klachten krijgen. Meestal bestaan de klachten uit koorts, hoofdpijn en neurologische klachten. Bij mensen met een verminderde weerstand vormt het virus echter wel een gevaar en kan het hersenvliesontsteking en sterfte veroorzaken.

Oorzaak                                                                                      

Vogels zijn het reservoir van het virus. Indien een geïnfecteerde vogel geprikt wordt door een mug raakt deze mug ook geïnfecteerd met het virus. De mug kan door het prikken van mensen en dieren het virus overdragen. De mensen en dieren kunnen hierdoor ziek worden, maar hebben niet genoeg virus in het bloed om zelf besmettelijk te zijn. Het virus zal na het prikken door de mug in de huid en lymfeklieren zich vermenigvuldigen. In enkele gevallen zal het virus het centraal zenuwstelsel infecteren wat voor neurologische klachten zorgt.

Het virus wordt via vogels verspreidt door internationaal transport en trekvogels.

Gevolg

De neurologische symptomen die ten gevolge van het virus worden vertoond kunnen permanent voorkomen.

Het virus kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Schade als gevolg van het virus kan middels een paardenverzekering gedekt worden.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!


Behandeling

Tegen het virus zelf bestaat geen behandeling. Wel kunnen de symptomen ondersteunend worden behandeld door bijvoorbeeld vocht toedienen en ontstekingsremmers. Tevens kunnen paarden tegen verwondingen door neurologische verschijnselen worden beschermd zoals te zien in is op onderstaande afbeelding.

  

 

 

 

 

 

Bron: Diergeneeskundig centrum & Dierenkliniek Deventer

Preventie

Er bestaat een vaccin tegen het vaccin voor paarden waarbij de resultaten bij een eerdere epidemie in Amerika al succesvol zijn gebleken. De vaccinatie hoeft niet zoals bij andere vaccinaties bij alle paarden op stal te worden gegeven, doordat het paard geen besmetting vormt voor andere paarden. De vaccinatie dient jaarlijks te worden gegeven.

Hiernaast kunnen muggen beten worden voorkomen door insectwerende middelen en vliegendeken. Tevens is het verstandig stilstaand water te mijden in verband met het broeden van de muggen in deze gebieden.

Omdat grootschalige vogelsterfte een indicatie kan zijn voor het virus is het ook verstandig dit te melden, zodat er onderzoek naar gedaan kan worden.

Bronnen:

Diergeneeskundigcentrum

Dierenkliniek Deventer

KNHS

Levende Have

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18