Verbening hoefkraakbeen

In de hoornschoen zit het hoefbeen met aan beide zijde takuiteinden met daarop kraakbeen. Normaal gesproken is gezond kraakbeen soepel en elastisch. Wanneer het kraakbeen op de takken van het hoefbeen verhardt door kalkafzetting spreekt men van verbening van de hoefkraakbeenderen.

Symptomen

De takken van het hoefbeen worden langer en gaan naar elkaar toe staan. De doorbloeding komt in de knelen door het uitzetten van de hoef tijdens beweging komt de straal in verdrukking. Tevens worden de krachten en trillingen bij het neerzetten van het been slecht opgevangen. Dit zorgt ervoor dat het paard de verzenen gaat ontlasten met een nauwere straal, hogere verzenen en kortere/stijvere gangen tot gevolg. Vlak boven de hoef in de kootholte is normaal een elastisch hoefkraakbeen te voelen, bij verbening zal dit hard aanvoelen. Bij een ernstige verbening zal het paard kreupelheid vertonen.

Kraakbeen is op een röntgenfoto niet zichtbaar, wanneer het kraakbeen echter verkalkt en dus botstructuur aanneemt is het wel zichtbaar zoals op onderstaande röntgenfoto.

 

 

 

 

 

                 

Gezond hoefbeen                                        Een verbening van het hoefkraakbeen ingetekend

Bron: Gezondheidvanmijnpaard.nl

Oorzaak

Of verbening optreedt, is afhankelijk van:

  • Erfelijkheid/Ras (komt weinig voor bij volbloeden)
  • Leeftijd (ouderdomskwaal)
  • Trauma of langdurige overbelasting

Het proces van verbening wordt versneld door het paard veel op een harde bodem te laten lopen.

Gevolg

Een paard met een verbeend hoefkraakbeen zal niet meer geschikt zijn voor de sport, maar nog wel licht werk kunnen verrichten. Volledig verbeende takken kunnen afbreken onder invloed van de kracht die erop wordt uitgeoefend, kreupelheidsproblemen zullen daardoor niet afnemen.

Met een uitgebreide paardenverzekering is tegen het financiële risico van verbening te verzekeren.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!


Behandeling

Verbening van de hoefkraakbeenderen is niet te genezen. Wel kan ervoor verlichting worden gezorgd, waardoor het paard nog wel geschikt is voor licht werk. Dit kan door middel van:

  • De zijwanden geheel te verdunnen (nadeel: de voet kan op een gegeven moment inzakken, omdat het geen sterke wanden meer heeft)
  • Verticale inkepingen te maken in het verzenen gedeelte van boven tot onder (nadeel: de zijwanden kunnen zo worden verzwakt waardoor ze kunnen gaan inscheuren)
  • Aangepast beslag
  • NSAID toedienen (werkt ontstekingsremmend, koortsremmend en pijnstillend)

Preventie

Verbening is niet te voorkomen, wel kan het proces worden vertraagd door het paard minder op een harde bodem te laten lopen. Vooral vroeger was dit een aandachtspunt. Tegenwoordig worden de paarden al dikwijls op zand of gras getraind.

Bronnen:

Gezondheidvanmijnpaard.nl

Hoofcare.nl

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18