Staart – en maneneczeem

Staart- en maneneczeem ook wel zomereczeem genoemd, is een overgevoeligheidsreactie oftewel een allergie. Door deze allergie ondervindt paard/pony enorme jeuk voornamelijk in de zomerperiode. De jeuk ontstaat met name aan de manenkam, de staartwortel, onder de buik en soms nog op andere locaties. Door deze jeuk zal het dier flink gaan schuren, met als gevolg dat de huid beschadigd raakt. Deze beschadigde plekken jeuken op hun beurt weer en het paard komt in een vicieuze cirkel van jeuk terecht.

Symptomen

Paarden met zomereczeem hebben vooral last van hevige jeuk. Dit wordt geuit door het constant schuren tegen alles waartegen geschuurd kan worden. Hierdoor zullen de haren afbreken en wordt de manenkam en/of staartwortel kaal.Het kan zelfs zijn dat de huid verdikt en geplooid raakt. In het ergste geval wordt er tot bloedens toe geschuurd.

                                                                                                       Een stuk geschuurde staart

                                                                                                      Bron: Dierenkliniek Lemmer

Oorzaken

De jeuk wordt veroorzaakt door een allergische reactie op  het speeksel van bepaalde muggen, knutten (Cullicoides). Deze muggen komen voornamelijk voor van maart tot en met oktober en bevinden zich voornamelijk rond waterrijke gebieden, waar het windluw is. Om zich te vermeerderen heeft de mug bloed nodig en daarvoor gebruikt hij het paard. De mug prefereert plekken waar de huid zacht is en waar de haren loodrecht op de huid staan (manekam, staartwortel en buiknaad). Vlak voor het bloedzuigen, komt er wat speeksel van de mug vrij. Juist dit speeksel zorgt voor de overgevoeligheidsreactie. Dit betekent dus ook dat het speeksel van een enkele mug tot heftige reacties kan leiden.

De erfelijkheid zal mogelijk meespelen bij de overgevoeligheid. Zo komt zomereczeem bij  IJslanders, Friezen, Shetlanders, Haflingers en Fjorden het meeste voor.

Gevolg

Naast de kale of zelfs kapotte manenkam en staartwortel is het mogelijk dat er een ontsteking ontstaat. Het paard kan er zelfs zo veel last van hebben dat het soms beter is het paard vanwege ondraaglijk in te laten slapen.

Voor de schade die u op kan lopen wanneer het paard wordt ingeslapen, is het mogelijk een paardenverzekering af te sluiten.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!


Behandeling

Door geen enkele therapie zal het paard zijn gevoeligheid voor het ontwikkelen van staart- en maneneczeem verliezen. De overlast kan echter wel beperkt worden door:

  • Contact met de knutten voorkomen (eczeemdekens eventueel met hoofd- en buikflappen, niet tijdens zonsop- en/of ondergang in de weide, verhuizen richting kustgebieden.
  • Het verzachten van de jeuk door smeersels, sprays of olie.
  • Injectie die de overgevoeligheidreactie vanuit het lichaam onderdrukt, deze onderdrukt echter ook het afweersysteem.

 

 

 

 

 

 

 

Een eczeemdeken zonder buikflappen

Bron: DAP Moergestel

Een behandeling dient op tijd gestart te worden, het liefst zelfs voor de eerste verschijnselen. Een behandeling die op tijd gestart wordt zal meer resultaat opleveren als een behandeling bij een dier die al enige tijd symptomen vertoont. Wanneer het paard eenmaal jeuk heeft zal het dus ook de deken stuk schuren indien deze pas na de symptomen is opgelegd.

Elke behandeling dient consequent gevolgd te worden, anders zal resultaat uitblijven. Dat wil zeggen “dagelijks behandelen” is ook werkelijk dagelijks behandelen.

Preventie

De veroorzaker van het staart- en maneneczeem, de knut, is in Nederland actief van maart tot oktober. En dit voornamelijk van 16.00 uur tot 09.00 uur. Dus in deze periode zal een paard last kunnen krijgen van staart- en maneneczeem. Gebaseerd op deze feiten kunnen o.a. de volgende preventieve maatregelen genomen worden:

  • Het opstallen gedurende de periode van april tot oktober alleen gedurende de gevaarlijke tijden, dit wil zeggen gehele dag uitgezonderd van 09.00 uur tot 16.00 uur in een donkere, droge, frisse en luchtige stal.
  • Het weiland dient niet in een waterrijk gebied te liggen. Het liefst 8 km. of meer hiervandaan.
  • Het opleggen van een eczeemdeken voordat de symptomen optreden.

Verder dient bij een paard wat gevoelig is voor staart- en maneneczeem rekening te worden gehouden met de algehele toestand van het dier: voldoende calcium, voldoende vitamines (vit. B+D en biotine) en geen overmaat aan eiwitten door het voer. Knoflook bevat een ingrediënt welke de muggen op een afstand zou houden. Dus het voeren van knoflook zou volgens sommigen de muggen de gevolgen van staart- en maneneczeem verminderen.

Bronnen:

DAP Horst

DAP Moergestel

Dierenkliniek Lemmer

Staartenmaneneczeem.nl

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18