Slokdarmverstopping bij paarden

Voedsel glijdt via de slokdarm naar de maag. Bij een slokdarmverstopping zal dit niet soepel verlopen en blijft er voedsel in de slokdarm hangen. Een paard kan niet overgeven en zal erg in paniek raken. Voor de eigenaar lijkt het erop dat het paard zal stikken.

Symptomen

De symptomen van slokdarmverstopping lijken erg op die van koliek. Echter komt slokdarmverstopping meestal voor direct nadat het paard gegeten heeft of uitgebroken is. Een paard kan niet overgeven daarom zullen er voedselresten met speeksel via de neus eruit komen. Het paard zal bij een slokdarmverstopping in paniek raken en hevige symptomen tonen. Symptomen die het paard zal tonen zijn:

  • Schudden met het hoofd
  • Achteruit lopen
  • Hals ver uitstrekken
  • Hoesten
  • Kokhalzen
  • Constant gaan liggen en weer opstaan

 

 

 

 

 

 

 

Een verstopte slokdarm

Bron: Dierenkliniek Emmeloord

Oorzaken                                                                                              

Een slokdarmverstopping ontstaat meestal na het eten van brok, kort gemaaid gras, stro of ronde stukken wortel. Ongeweekt bietenpulp zal in de slokdarm in contact komen met speeksel en uitzetten en dus een verstopping veroorzaken. In runder-, geiten- en schapenbrok zit een percentage ongeweekt bietenpulp en zal verstopping bij het paard veroorzaken. Een gulzig etend paard of een paard met gebitsproblemen zal het voedsel niet goed kauwen en snel doorslikken, waardoor het niet geschikt is om door de slokdarm heen te glijden. Het is tevens mogelijk dat het paard last heeft van vermoeidheid of een eerder gegeven verdoving waardoor de spieren die het voedsel door de slokdarm stuwen niet goed functioneren.

Gevolg

Een slokdarmverstopping is heel vervelend, maar et paard kan nog wel ongehinderd ademhalen. Het wordt pas echt ernstig wanneer het speeksel dat door het paard wordt aangemaakt niet meer weggeslikt kan worden of het paard zich verslikt. Speeksel met voedselresten kan nu in de luchtpijp komen. Door het hoofd omlaag te houden kan het speeksel uit de mond naar buiten. Indien het speeksel met de voedselresten toch in de longen terecht komt zal dit een dodelijke longontsteking veroorzaken.

De behandelkosten van de dierenarts bij een slokdarmverstopping kunnen bij een uitgebreide ziektekostenverzekering gedeclareerd worden.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!


Behandeling

Het is belangrijk dat jezelf rustig blijft en direct de dierenarts belt. De dierenarts kan dan voordat hij arriveert alvast adviseren om een stukje te lopen om het paard te laten ontspannen. De dierenarts zal bij aankomst het paard een middel injecteren om de slokdarm te laten ontspannen. Tevens zal de dierenarts het paard verdoven om hem ongehinderd te kunnen behandelen en er minder kans bestaat dat er voedselresten in de longen terecht komen. Indien dit na een paar uur de verstopping nog niet oplost, zal hij met een neuszonde proberen de voedselresten weg te spoelen of te verweken met water om ze vervolgens naar de mond of de maag te masseren.

Preventie

Het is ten eerste belangrijk om het gebit regelmatig te laten controleren. Tevens moet er bij gulzige paarden voor worden gezorgd dat ze geen grote happen kunnen nemen en het voedsel niet weg kunnen schrokken. Dit kan bijvoorbeeld door te voeren in een grote platte bak en/of iets groots zoals een steen in de voerbak te leggen. Bietenpulp en andere voeders die uitzetten onder invloed van vocht dienen goed te worden geweekt. Het is ook belangrijk dat het stro en hooi goed wordt losgemaakt. Indien er bij het paard toch iets vast komt te zitten is het belangrijk dat het paard voldoende schoon water tot zijn beschikking heeft om dit mogelijk zelf weg te kunnen spoelen. Sommige paarden raken constant verstopt van een bepaald voeder, dit voeder kan dan beter uit het dieet van het paard worden verwijderd.

Indien het paard een slokdarmverstopping heeft gehad is het verstandig de eerste 24 tot 72 uur het paard niks te voeren om een volgende verstopping te voorkomen. Daarna is het belangrijk eerst met voer te beginnen dat gemakkelijk door de slokdarm heen glijdt zoals slobber. Na een paar dagen kan er weer langzaam worden overgegaan op het normale dieet.

Bronnen:

DAP Walcheren

Dierenkliniek Emmeloord

Dierenkliniek Leidscherijn

Dierenkliniek Lemmer

Dier-en-natur.infonu.nl

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18