Rotstraal bij paarden

Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële aandoening die de straal, hoefballen en zool aantast. Bij ernstige aandoeningen kunnen zij zelfs het levende weefsel blootleggen, waardoor het paard kreupel gaat lopen. De aandoening komt in de natuur haast niet voor, maar bij paarden op stal des te meer.

Symptomen

Rotstraal kenmerkt zich door een ontsteking die veelal vlak onder de kroonrand of in de straal uitbreekt. De bacterie zelf is niet zichtbaar; zijn uitwerpselen wel. De zwarte vettige prut, het ontstekingsvocht, kun je wel zien en vooral ook ruiken.

 

 

 

 

Rotstraal

Bron: Hoofcare.nl

Oorzaken

In urine (dus ook in paardenmest) zit ammoniak. Bacteriën zorgen samen met ammoniak voor een zuur wat een zachtere hoornschoen (de straal) veroorzaakt . Daardoor kunnen bacteriën zich verder invreten in het hoorn. De bacterie kan alleen leven in een zuurstofarme omgeving. Als de hoef niet schoongemaakt wordt of als er diepe kloven en scheuren in de straal zitten, kunnen bacteriën dus goed gedijen. Onder ideale omstandigheden delen zij zich zelfs elke 20 minuten.

Een paard dat veel op stal staat, in een natte modderige paddock of veel met hoefsmeersels wordt behandeld zal een verhoogde kans lopen op een besmetting. Smalle en/of steile hoeven lopen tevens een hoger risico door de diepe straal wordt het sneller afgesloten en kan de bacterie zich goed gedijen. Het kan ook voorkomen dat je met hoeven krabben de straal te diep raakt en de lederhuid beschadigd, waardoor bacteriën heen kunnen dringen.

De hoefsmid kan ook een factor zijn bij het ontstaan van rotstraal. Wanneer de hoefsmid teveel van de straal afhaalt krijgt de straal tijdens het lopen geen constante druk meer en zal de straal zachter worden. Een zachte straal is gevoeliger voor een bacterie infectie.

Gevolg

Het paard zal in de meeste gevallen niet kreupel lopen. Echter om erger te voorkomen is het verstandig om rotstraal te laten behandelen. Indien dit niet gebeurt bestaat de kans dat de infectie naar binnen slaat en mogelijk straalkanker veroorzaakt.

Behandeling

De hoefsmid zal alle losse hoorndelen wegsnijden, waardoor er zuurstof bij de straal komt en het rottingsproces zich niet meer kan uitbreiden. Daarna moet u opdrogende en/of bacteriedodende  middelen gebruiken, zoals Egyptische zalf en Betadine. Daarnaast is het heel belangrijk dat het paard ten alle tijden in een schone en droge stal staat.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, dus: Laat de hoefsmid op tijd komen om de straal vrij te houden. Houd de hoeven schoon en droog door de hoeven uit te krabben en uw paard in een schone stal te huisvesten, als dit niet mogelijk is (als het paard buiten in het nat staat) smeer de hoeven dan op tijd in met hoefteer.

Een paard met smalle en/of steile hoeven kan preventief een paar keer per week met Egyptische zalf of teer behandeld worden.

Bronnen:

Hoefgezondheid.nl

Hoofcare.nl

Rotstraal.nl

Vereniging eigen paard

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18