MOK bij paarden

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen aan de onderbenen van paarden. de problemen komen met name voor aan de kootholte. In vochtige perioden heeft het paard de grootste kans om mok op te lopen. Het wordt vaker gezien bij paarden met witte huid aan de ondervoeten en/of bij paarden met veel behang aan de onderbenen. Indien er vocht uit de aangedane plek komt is er sprake van ‘natte mok’.

Symptomen

De mok vindt zijn oorsprong meestal in de kootholte van het paard en kan mogelijk omhoog en/of naar de zijkant trekken. Paarden met een beginnende mok zullen een rode en verdikte huid krijgen. Er ontstaan korstjes en kloven op de benen die bij bewegen kunnen barsten. Indien er in dit stadium niet wordt ingegrepen zal de huid op de aangedane plaats vochtig en vies worden. Een paard met mok zal meestal veel stampen door de jeuk, die de aandoening                  Mok in de kootholte

met zich meebrengt.                                                                       Bron: Dierenkliniek Lemmer

Oorzaken

Een paard met een gezonde, droge huid heeft weinig kans om mok op te lopen. Wanneer de huid week of verzwakt is, is het voor bacteriën echter een goede plaats om te gedijen. Mok kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, insecten, allergieën, etc.
  • Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen of planten
  • Zonnebrand
  • Wondjes in de kootholte
  • Verweking van de huid; door te lang op natte grond te staan, te vaak benen wassen of een vochtige omgeving, vooral bij paarden met veel behang waarvan de haren langer nat blijven.
  • Vieze stal, vooral ammoniak is funest voor de huid
  • Een te eiwitrijk rantsoen

Gevolg

De mok veroorzaakt in het algemeen een ontsteking en zorgt ervoor dat de huid stuk gaat. In enkele gevallen kan de mok ook kreupelheid veroorzaken. Wanneer mok niet behandeld wordt kan de ontsteking uitlopen op een bloedvergiftiging of een lymfevatontsteking waardoor het paard ‘olifantsbenen’ zal krijgen. Hierdoor zal het paard tevens koorts krijgen. Een paard dat eenmaal mok gehad heeft, zal hierna vaker door de aandoening getroffen worden. De problemen kunnen dus chronisch op gaan treden.

 

 

 

 

 

 

Een paard met een olifantenbeen

Bron: Dier-en-natuur.infonu.nl

De behandeling voor mok kan met een uitgebreide ziektekostenverzekering worden vergoed.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!


Behandeling

Bij de behandeling van paarden mok worden vaak de aangetaste gedeeltes uitgeschoren(korsten verwijderd), gewassen met betadine shampoo en hierna goed gedroogd met een zachte doek. Het is hierna belangrijk de stal te ontsmetten en goed droog en schoon te houden.

De echte behandeling tegen mok is voor ieder paard verschillend. De dierenarts dient met een huidmonster de oorzak te bepalen. Aan de hand van de oorzaak kan een behandelschema worden opgesteld. Het behandelschema kan bestaan uit mokzalf, schimmeldodend middel, antibiotica, ontstekingsremmers of zinkzalf. Tevens kan via het voer de weerstand worden verhoogd door het geven van zwavel. Ook kunnen antioxidanten gevoerd worden, die een ontstekingsremmende werking hebben. Daarnaast is het belangrijk dat het paard niet te veel eiwitten meer binnen krijgt, dus het rantsoen moet worden geanalyseerd.

Mok is zeer hardnekkig en het vraagt dan ook veel geduld van de eigenaar om de kwaal de baas te blijven. Mok negeren is geen optie, omdat het zich van kwaad tot erger zal ontwikkelen en het paard er schade van ondervindt. Geneest de mok niet snel genoeg, wacht dan niet te lang met het raadplegen van een dierenarts.

Preventie

Mok is niet in alle gevallen te voorkomen. Wel kan het risico op mok verkleind worden. Dit begint met een schone en droge stal. Tevens is het voor paarden die buiten staan van belang dat ze op een droge bodem kunnen staan. De modder en/of vuil die aan de benen komt, kan het beste zo snel mogelijk eraf gespoeld worden, waarnaar de benen zorgvuldig moeten worden gedroogd. Het vuil kan er ook met een zachte borstel afgepoetst worden. Poets de benen liever niet met een harde borstel, dit kan huidbeschadigingen veroorzaken. Hiernaast kan zinkzalf ter preventie zorgen voor een goede huidbalans.

Bronnen:

De paardendrogist

Dierenkliniek Lemmer

Dier-en-natuur.infonu.nl

Hoofcare.nl

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18