Koliek

Koliek zelf is eigenlijk geen aandoening, maar een verzamelnaam voor symptomen die geassocieerd worden met buikpijn. De uiting van koliek kan te maken hebben met het karakter van het paard of de soort koliek.

Symptomen

De symptomen die koliek typeren zijn:

 • Schrapen met de voorbenen
 • Zweten
 • Niet willen eten en er lusteloos uitzien
 • Naar de buik kijken, trappen en/of bijten
 • Rollen                                                                            Een paard met koliek zal willen rollen
 • Verhoogde ademhaling en soms kreunen                                              om de pijn te verlichten
 • Onrustig zijn o.a. door steeds te gaan liggen en weer opstaan         Bron: Dierenkliniek Lemmer

Oorzaken en gevolg                                                                                   

Koliek kan in verschillende vormen voorkomen. De verschillende vormen hebben ieder hun eigen oorzaak en gevolg voor het paard.

 • Krampkoliek: Bij krampkoliek trekken de spieren van de darmen samen. Krampkoliek kan onder andere worden veroorzaakt door veranderingen in het weer, de overgang van hooi naar vers gras, het drinken van te koud water, te snelle voerwisseling, wormen en het te veel eten tijdens lange reizen. Krampkoliek is de eenvoudigste en minst gevaarlijke vorm van koliek.
 • Gaskoliek: Gaskoliek ontstaat als gevolg van gasophoping in de darmen door bijvoorbeeld bedorven voer, jong gras, kribbenbijten, luchtzuigen, maar ook door een te geringe beweeglijkheid of zelfs verlamming van de darmen. Deze vorm van koliek kan zeer pijnlijk zijn en geeft vaak veel heftigere symptomen.
 • Verstoppingkoliek: Verstoppingkoliek is meestal het gevolg van het te veel stro of zand eten of ten gevolge van een worminfectie.

Tevens is het mogelijk dat het paard koliek krijgt door mankementen rondom de darmen of buik zoals; een vergroeiing, ontsteking, scheuring, verlamming, liggingsverandering, geboren afwijking, tumoren of een in elkaar geschoven darm. Merries kunnen ook koliek symptomen vertonen door een gedraaide baarmoeder.

Koliek heeft te allen tijde een controle door een dierenarts nodig. In veel gevallen zal de dierenarts ook overgaan tot een behandeling. In de ergste gevallen volstaat zelfs alleen een operatie, die in enkele gevallen helaas toch slecht afloopt.

In de KNHS-paardenverzekering is er een dekking voor hospitalisatiekosten m.b.t. koliek. De ODA en uitgebreide paardenverzekering dekken tevens overlijden of blijvende onbruikbaarheid ten gevolge van koliek. Tegen de behandelkosten van koliek kan met een ziektekostenverzekering worden verzekerd.

Neem nu contact met ons op en vraag uw paardenverzekering op maat aan via onderstaande link!

Op zich zijn alle vormen van koliek, mits u er op tijd een dierenarts bijhaalt, goed te behandelen, echter niet altijd met succes. Soms moet koliek worden opgelost middels een chirurgische ingreep. Maar ook dat betekent niet altijd een goede afloop.Behandeling

Bij een eventueel vermoeden van koliek is het noodzakelijk direct de dierenarts te waarschuwen. Het is belangrijk de dierenarts zo veel mogelijk informatie te geven over het paard, de toestand en de mogelijke oorzaak, indien dit voor de hand ligt. Aan de hand daarvan kan de dierenarts bepalen of een operatie nodig is en advies geven totdat de dierenarts arriveert.

Bij aankomst zal de dierenarts een klinisch onderzoek doen. Tijdens dat klinische onderzoek zal de dierenarts de temperatuur, ademhaling en hartslag bepalen. Verder zullen de slijmvliezen en darmgeluiden worden beoordeeld. Hierna wordt eventueel nog een rectaal onderzoek, bloedonderzoek of punctie uitgevoerd.

Naar aanleiding van de oorzaak zal de dierenarts een behandeling in gang zetten. In de meeste gevallen volstaat een behandeling door het geven van een laxeermiddel en/of pijnstiller. In geval van een ontsteking wordt ook wel antibiotica gebruikt. Indien de situatie ernstig is of er weinig verandering plaats vind na het geven van de behandeling zal het paard naar de kliniek worden gebracht voor een operatie.

Preventie

In de meeste gevallen is koliek te voorkomen door:

 • Goede ontworming
 • Regelmatige gebitsverzorging
 • Goede voeding, geen plotselinge verandering in voeding
 • Controle van zand in mest
 • Niet teveel krachtvoer in 1 keer voeren
 • Geen kale of weldadige weide
 • Niet te veel en koud water laten drinken (na arbeid)

Niet in alle gevallen is een koliek te voorkomen. Echter kan door snel handelen wel de gevolgen worden beperkt.

Bronnen:

Dierenkliniek Emmeloord

Dierenkliniek Hellendoorn

Dierenkliniek Lemmer

Paardendierenarts.eu

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18