Hoesten bij paarden

Hoesten komt voort uit geïrriteerde luchtwegen. Hoesten is geen reden tot directe paniek. Het kan erg nuttig zijn om te voorkomen dat stof, voedsel of giftige gassen (zoals ammoniak) in de longen terecht komen. Aanhoudende hoest in combinatie met een verhoogde ademhaling en/of temperatuur kan echter wel voor problemen zorgen.

Symptomen

Hoesten is geen aandoening op zich, maar een symptoom voor verschillende aandoeningen.

Oorzaken en gevolg

Aanhoudend hoest bij paarden is een veel voorkomende klacht, die serieus behandeld moet worden. Het hoesten kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen:

  • Een virusinfectie; zoals Influenza
  • Een ontsteking; zoals Bronchitus
  • Astma; overgevoeligheid voor bijvoorbeeld stof
  • Allergie; bijvoorbeeld voor het schimmel in hooi/stro

Hoesten kan tevens veroorzaakt worden door slechte omgevingsfactoren zoals een vieze of overvolle stal met veel ammoniakdampen. Let op! Door het hoesten zelf raken de luchtwegen nog meer geïrriteerd en kan de hoest chronisch worden. Teveel hoesten kan uiteindelijk tot        dampigheid(COPD) leiden.

Bron: Paard-hoest.nl

Indien het hoesten niet voortkomt uit nalatigheid van de eigenaar kan een beroep worden gedaan op de ziektekostenverzekering om de dierenarts kosten te declareren. Met nalatigheid wordt o.a. het niet inenten tegen influenza bedoeld.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!

 

Behandeling

De behandeling is gericht op vermindering van de irritatie, verdunning slijm, ontspanning spiertjes rondom luchtwegen en het moduleren van de afweer. Welke precieze behandeling ingezet moet worden is afhankelijk van de oorzaak van het hoesten. Het is wel belangrijk om het paard voldoende rust te geven voor een optimaal herstel. Bij twijfel is het altijd verstandig de hulp van een dierenarts in te schakelen om direct met een juiste aanpak te beginnen en zo mogelijk schade te voorkomen.

Preventie

Een aanhoudende hoest kan worden voorkomen door voor een optimale leefomgeving te zorgen door:

  • Een schone stal
  • Geen droog of beschimmeld hooi voeren
  • Voldoende ventilatie
  • Tocht vermijden
  • Niet opstrooien/vegen met het paard in de stal

Het is tevens belangrijk dat het paard jaarlijks tegen influenza wordt ingeënt. Een verkoudheid moet niet worden verwaarloosd. Laat het paard goed herstellen en geef het paard voldoende rust.

Bronnen:

Dierenkliniek Lemmer

GD-horsecare

Gezondheidvanmijnpaard.nl

Paardendierenarts.eu

Paard-hoest.nl

 

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18