Hoefzweer

Een hoefzweer is een ontsteking die meestal in de hoeflederhuid voorkomt. De ontsteking wordt het meest waargenomen in de lederhuid van de zool, het steunsel of de verzenen. Door de ontsteking ontstaat een zwelling in de hoef. Omdat de hoef niet uit zal zetten door de zwelling zullen er zenuwen klem komen te liggen die de pijn veroorzaken.

Symptomen

Het begint vaak met een paard dat ineens stokkreupel loopt. Bij  een hoefzweer is vaak niks aan de hoef zelf te zien. Een hoefzweer kan bij sommige paarden pas na maanden tot een kreupelheid leiden, terwijl andere paarden al meteen kreupel lopen.

Vaak zal een hoefzweer moeilijk uit zichzelf uitbreken, omdat de hoef immers een hard materiaal is. Wanneer de hoefzweer uitbreekt zal dit vrijwel altijd in de zool of naar de kroonrand zijn. Na het uitbreken is de diagnose duidelijk te stellen. In andere gevallen wordt er gebruik gemaakt van een onderzoek. Ten eerste zal de hele hoef en koot afgevoeld worden op warme plekken, zwellingen en pijnlijke plekken. Hierna wordt er met een tang een visitatie uitgevoerd, hierbij wordt er met een tang in de zool, steunsels en de straal geknepen. Wanneer het paard pijn vertoond bij het knijpen zal op die plaats mogelijk de hoefzweer zitten. Ten slotte kan er een percussie uitgevoerd worden, waarbij met een hamer op de hoornwand en zool wordt geklopt op zoek naar de pijn.

Wanneer de diagnose hierna nog niet duidelijk is, kan de dierenarts een kreupelheidonderzoek met een verdoving uitvoeren of een röntgenfoto maken.

 

 

 

 

 

 

 

Een uitgebroken hoefzweer

Oorzaken

De hoefzweer kan veroorzaakt worden door bacteriën doordat het paard in iets scherps stapt dat door de witte lijn, hoefwand of zool heen steekt zoals een spijker of een steentje. Het kan echter ook komen door het te dicht nagelen of vernagelen tijdens het beslaan. Hoefnagels die in de witte lijn worden geslagen, verzwakken de witte lijn en zijn tevens een ingangspoort voor vuil en bacteriën.

Het is echter ook mogelijk dat de hoefzweer van binnenuit ontstaat door giftige stoffen in het bloed. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld een vergiftiging, hoefbevangenheid of door de gevolgen van een hoefkneuzing.

Tegenwoordig wordt er veel gewerkt met fijn strooisel zoals zaagsel.Wanneer dit nat wordt zal het aan de hoeven vast gaan plakken en in de witte lijn gedrukt worden. Hierdoor kunnen er gemakkelijk bacteriën de witte lijn binnen dringen die een hoefzweer veroorzaken.

Gevolg

Wanneer er niks wordt gedaan aan een hoefzweer kunnen zich andere problemen ontwikkelen. Zoals een losse wand of een ontsteking van het hoefbeen. Nadat een hoefzweer goed is behandeld en volledig is genezen, zal het hierna voor het paard geen gevolgen meer hebben. Met een aanvullende ziektekostenverzekering voor uw paard is tegen de dierenartskosten die de hoefzweer teweeg brengt  te verzekeren.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!

 

Behandeling

Na het opsporen van de hoefzweer zal worden geprobeerd om de zool uit te vlakken en de hoefzweer er zo ver mogelijk uit te snijden. Om al het vuil en pus eruit te kunnen trekken zal het paard een nat verband krijgen met een ontsmettende oplossing. Dit moet dagelijks worden vervangen. Wanneer er geen pus en vuil meer uit komt kan het natte verband door een droog verband worden vervangen. Hierna kan het gat opgevuld worden met watten gedrenkt in teer of betadine en zal er een ijzer worden gelegd met een zooltje om een directe besmetting weer te voorkomen. Na enige tijd zal het gat eruit groeien en is van de hoefzweer niks meer te zien. Vaak is het paard na het uitsnijden van de hoefzweer al niet meer kreupel.

In de gevallen waarbij geen precieze plek kan worden vastgesteld, zal de hoef in een nat verband worden gezet met ontsmettingsmiddel om de hoef te weken en het uitbreken van de hoefzweer te stimuleren.

Preventie

Een hoefzweer komt vaker voor bij paarden op een stalbed van houtkrullen of zaagsel dan bij paarden op stro. Zeker voor paarden die vaker last hebben van hoefzweren is het verstandig om hier rekening mee te houden. Zet deze paarden uit voorzorg op stro en houdt de stal en de hoeven goed schoon en droog. Sommige paarden zijn gevoeliger voor een hoefzweer dan andere door bijvoorbeeld een slechte hoornkwaliteit of een zachte, gevoelige witte lijn.

Zorg hiernaast voor een erkende hoefsmid en een goede hoefverzorging.

Bronnen:

Dierenkliniek Lemmer

Gezonheidvanmijnpaard.nl

Hoefsmederij Kluiters

Hoefschoenen.be

Vereniging eigen paard

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18