Diarree bij paarden

Diarree bij paarden is een veel voorkomend probleem. Diarree is een gevolg en kan dus alleen behandeld worden wanneer de oorzaak bekend is.

Symptomen

Diarree kan worden vastgesteld wanneer de mest van het paard dunner is dan normaal.Vaak zal een paard met diarree ook meer en vaker mesten. Paarden met diarree zullen vaak een vieze staart hebben.

Oorzaken en gevolg                                                                                           

Diarree kan ontstaan door een verstoring van het darmkanaal, waarbij de tijd om afvalstoffen op te nemen te kort is en de mest dunner is. Het kan ook zijn dat het wateropnemend vermogen van de blinde darm is verminderd door bijvoorbeeld een ontsteking van het darmslijmvlies. Het is tevens mogelijk dat het slijmvlies is aangetast waardoor het extra vocht uit de dunne darm niet in de dikke darm weer wordt opgenomen. Diarree kan een gevolg zijn van:

 • Een worminfectie
 • Salmonella(bacterie)infectie -> deze wordt door het paard opgenomen via de mond, waardoor het paard drager wordt, maar nog geen symptomen vertoond. Deze bacterie-infectie kan na enkele jaren vanzelf overgaan, maar wordt wel gevaarlijk in combinatie met een worminfectie, koliek of stress. Het paard zal dan diarree, koorts en eventueel bloedvergiftiging krijgen. Dit lijdt meestal binnen 3 dagen tot de dood.
 • Colitis X -> is een verstoring van de bacteriebalans waarbij de anaerobe bacteriën toenemen en gifstoffen produceren. Het paard zal een acute diarree en koorts ontwikkelen tevens zal het paard er suf uitzien. Vaak zal het paard in shock raken en een verlaagde temperatuur krijgen wat vaak tot sterfte leidt. Colitis X wordt veroorzaakt door stress, voerverandering of antibiotica.
 • Zand -> hoopt zich soms op in de blinde of dikke darm. Het paard vertoond koliek en krijgt diarree, maar ziet er niet duf uit. Deze oorzaak kan goed behandeld worden.
 • Afwijkend rantsoen -> door het eten van bijvoorbeeld snelgroeiend, waterrijk gras of bij een voerverandering zal het paard diarree ontwikkelen. De diarree zal meestal vanzelf overgaan.
 • Vergiftiging -> door enkele planten zoals ricinusbonen. Het paard zal diaree krijgen, duf worden en coördinatie verliezen. Uiteindelijk zal het paard in shock raken en overlijden.
 • Stress -> het paard zal door stress bijvoorbeeld tijdens transport tijdelijk diarree krijgen.
 • Tumoren -> dit komt zelden voor, maar tumoren zorgen voor een verstoord maagdarmkanaal en dus voor diarree. De prognose van het paard ligt aan de aard van de tumor.

Indien de oorzaak van diarree onbekend is kan dit dierenarts kosten tot gevolg hebben. De dierenartskosten van Diarree kunnen middels een uitgebreide ziektekosten verzekering gedeclareerd worden.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!

 

Behandeling

De behandeling wordt door een dierenarts vastgesteld aan de hand van de oorzaak. In geval van stress of een afwijkend rantsoen zal de diarree in de meeste gevallen vanzelf weer overgaan. Wanneer er twijfel bestaat over de oorzaak van de diarree is het altijd raadzaam om een dierenarts in te schakelen. Om verdroging te voorkomen zal de dierenarts meestal een infuus geven en NSAID. NSAID is een ontstekingsremmer, pijnstiller en koortsremmer. In geval van een bacterie-infectie zal de dierenarts antibiotica voorschrijven. In enkele gevallen zal de dierenarts het paard Norit geven. De Norit neemt bepaalde stoffen uit het maagdarmkanaal op en wordt vervolgens met deze stoffen uitgepoept. Helaas zijn niet alle oorzaken van diarree te behandelen en kunnen tot een tijdige dood leiden.

Preventie

Diarree is niet altijd te voorkomen, er kunnen echter wel een paar acties worden ondernomen om de kans te verkleinen:

 • Regelmatig ontwormen
 • Stress zo veel mogelijk voorkomen
 • Regelmatig de mest op zand controleren
 • Voerverandering regelmatig doorvoeren
 • Niet in een snelgroeiend, waterrijk weiland zetten
 • De weide controleren op giftige planten
 • Geen hooi of stro afnemen met onbekende afkomst

Bronnen:

Artsendier.nl

Dierenkliniek Lemmer

Gezondheidvanmijnpaard.nl

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18