Dampigheid bij paarden (COPD)

Dampigheid of ook wel COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) genaamd komt voort uit een overmaat van slijm in de longen. Hierdoor zal het veel inspanning kosten om de longblaasjes vol met lucht te zuigen. Echter zal het hierna nog moeilijker worden om die lucht weer uit de longblaasjes te persen en blijft er meer lucht in de longblaasjes dan dat eruit kan. De longblaasjes raken overvult en zullen oprekken of zelfs barsten. Bij te veel gebarste longblaasjes ontstaat een longemfyseem en noemt men het paard dampig. Bij een dampig paard zal de longfunctie sterk afnemen. Veel paarden krijgen op oudere leeftijd wat problemen met hun luchtwegen, de rek raakt eruit en de longblaasjes zullen daarom eerder barsten.

Symptomen

Paarden die dampig zijn hoesten vooral veel, dit hoeft niet heftig te zijn. In sommige gevallen komt het slijm in een witte of groene kleur uit de neus naar buiten en oogt het paard verkouden. Het paard heeft door de verminderde longfunctie een slecht uithoudingsvermogen en heeft moeite met ademen, soms zelfs een hevig pompende ademhaling.

Witte neusuitvloeiing  

                                                    Bron: Gezonhdheidvanmijnpaard.nl

Oorzaken                                                                                                                                                    

Dampigheid ontstaat dus door vernauwde luchtwegen. Dit kan ontstaan door:

 • Infecties van de luchtwegen, waardoor deze opzwellen
 • Allergieën
 • De leefomgeving van het paard (beschimmeld hooi, ammoniakdamp, stof, etc.)

Gevolg

Door het hoesten raken de luchtwegen geïrriteerd. De irritatie zorgt ervoor dat er nog meer slijm wordt aangemaakt en zal het moeite blijven kosten om te ademen. Hierdoor wordt de aandoening chronisch en zal dus niet meer verdwijnen.

Behandeling

Dampigheid bij paarden is helaas niet te genezen. Vaak wordt wel geprobeerd met anbibiotica, ontstekingsremmers of slijmoplossende middelen de klachten (tijdelijk) te verhelpen. Wanneer de eigenaar echter voor een ideale leefomgeving zorgt, kan het paard nog uitstekend worden gebruikt. Enkele omstandigheden die de aandoening kunnen verlichten zijn:

 • 24 uur per dag weidegang
 • Stalbedekking van houtkrullen of papier i.p.v. stro, dat toch vaak meer stof veroorzaakt
 • Iedere dag uitmesten, in een schone stal heeft het paard minder last van ammoniakdampen
 • Niet opstrooien/uitmesten/vegen wanneer het paard in de stal staat
 • Kuil voeren of het hooi goed nat maken (dus niet alleen de buitenkant van de plak)
 • Vanaf de grond voeren
 • Hooi en stro niet in de stal opslaan
 • Tocht vermijden

Preventie

Te genezen is de aandoening niet dus het is het extra belangrijk dat het wordt voorkomen. De dampigheid kan worden voorkomen door voor een optimale leefomgeving te zorgen (zie hiervoor de punten bij het kopje behandeling). Het is tevens belangrijk dat het paard jaarlijks tegen influenza wordt ingeënt en regelmatig wordt ontwormd. Een verkoudheid moet niet worden verwaarloosd. Laat het paard goed herstellen en geef het paard voldoende rust.

Bronnen:

Dierenkliniek Lemmer

Gezonheidvanmijnpaard.nl

Vereniging eigen paard

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18