Complicaties castratie hengst

In de testikels van de hengst wordt het hormoon testosteron geproduceerd. Dit hormoon zorgt ervoor dat hengstengedrag geuit wordt en de lichamelijke kenmerken (dikke hals, extra bespiering) van de hengst ontwikkelen. Niet alle hengsten die worden geboren zullen worden ingezet als dekhengst voor de fokkerij. Desondanks gaat de hengst wel het hengstengedrag vertonen. Tijdens het castreren worden de testikels verwijderd en zal het hengstengedrag worden doorbroken.

Het grootste deel van de hengsten wordt gecastreerd wanneer deze 1 of 2 jaar oud zij. Bij castratie op latere leeftijd zal wel een deel van het hengstengedrag en de lichamelijke kenmerken van de hengst worden behouden. Andere redenen om te castreren kunnen liggen aan praktische redenen met betrekking tot stalling of problemen tijdens het lopen door te grote testikels. Er zijn verschillende methoden om het paard te castreren, namelijk:

  • Half-bedekt
  • Onbedekt
  • Gesloten castratie volgens Müller
  • Gesloten castratie via de lies
  • Laparoscopische operatie

Symptomen

Na de operatie kunnen de eerste complicaties al waar te nemen zijn. Symptomen zullen voornamelijk bestaan uit een zwelling van de balzak en/of de koker, uitvloeiing van pus of bloed uit de wond of het vertonen van hengstengedrag na de operatie. Een symptoom dat gelukkig weinig voorkomt is het uittreden van de darm of een soort vlies uit de wond.

 

 

 

 

 

 

Een zwelling van de koker

Bron: De Kasteeltoren

Oorzaken

De oorzaak van een zwelling komt grotendeels voort uit weefsel beschadiging. Tevens kan het voorkomen dat de wonden te snel zijn dichtgegroeid en er dus een vochtophoping ontstaat. Een zwelling kan ook voortkomen uit een ontsteking of infectie.

Het uitvloeien van pus uit een wond duidt meestal op een ontsteking van de balzak of de zaadstrengstomp. Hierbij zijn er tijdens of na de operatie bacteriën de wond binnen gedrongen, die tot een ontstekingsreactie hebben geleid.

Het druppelen van bloed met soms een klein propje kan komen uit ingesneden huid of onderhuidbindweefsel en wordt merendeels veroorzaakt door een kleine bloeding. Wanneer het om een straaltje bloed gaat is er sprake van een grote bloeding. Deze bloeding kan ontstaan door het niet goed kneuzen van de zaadstreng of geen gebruik van ligatuur.

Hengstengedrag na een castratie kan voort komen uit achtergebleven testikelweefsel, hierbij zijn de testikels dus niet geheel verwijderd. Bij een laparoscopische operatie is het echter ook mogelijk dat de testikels niet verschrompelen en testosteron blijven produceren. Beide oorzaken kunnen worden aangetoond middels een bloedonderzoek. Bij oudere hengsten kan het ook voorkomen dat ze zonder het hormoon evengoed hengstengedrag blijven vertonen.

Wanneer er een vlies uit de wond komt betekent dit dat de zaadstrengstomp met daaromheen een uitstulping van het buikvlies niet goed afgebonden is. Indien de darm uit de wond naar buiten komt, wordt dit veroorzaakt door het niet goed afsluiten van het buikvlies.

Gevolg en behandeling

Over het algemeen komt een zwelling na alle castraties voor en zal uit zichzelf weer wegtrekken. Het weefsel zal zichzelf na enige tijd weer herstellen. Het is verstandig het paard voldoende beweging te geven om de zwelling spoedig weg te laten trekken. Het is niet de bedoeling dat de geslachtsdelen afgespoten worden, behalve indien de dierenarts dit specifiek aanraad. Wanneer de wond te sneldichtgegroeid is, is et verstandig deze nogmaals te laten openen.

Een ontsteking kan bij het paard tot veel pijn leiden en het paard kan er in het algemeen ziek van worden. Een ontsteking van de zaadstrengstomp kan in een aantal gevallen goed behandeld worden met antibiotica. Indien dit niet aanslaat zal een tweede operatie nodig zijn waarbij het ontstoken weefsel met de zaadstrengstomp weggehaald zullen worden.

Kleine bloedingen zullen vanzelf stoppen. Bij een grote bloeding van de zaadstreng is een spoedopname in een kliniek gewenst. Wanneer deze bloeding wordt verwaarloosd kan het paard verbloeden met de dood als gevolg.

Indien in het bloed het hormoon testosteron na enige tijd nog steeds aangetoond wordt, biedt een tweede operatie de uitkomst. Het is voor de hengst niet van levensbelang dat deze spoedig wordt geopereerd, maar zonder deze operatie zal de hengst mogelijk nog vruchtbaar blijven.

Bij het uittreden van de darmen of het vlies is een spoedoperatie gewenst. Echter voordat het paard op transport kan dient de dierenarts wel eerst een aantal noodhandelingen toe te passen. Helaas heeft deze complicatie ondanks een operatie meestal de dood tot gevolg.

Een castratie zelf kost niet alleen geld, de mogelijke complicaties kunnen ook de nodige schade met zich meebrengen. Tot en met het tweede levensjaar is het risico van acute dood en noodslachting als gevolg van een castratie meeverzekerd in de basisverzekering, indien de hengst normaal ontwikkelde geslachtsdelen heeft. Wanneer het paard ouder is kan voor deze risico’s een castratieverzekering worden afgesloten.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!

 

Preventie

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk je paard door een gecertificeerde dierenarts of mogelijk een castreur te laten behandelen. Het laten castreren in een kliniek brengt nog minder kans op complicaties met zich mee dit zal wel extra kosten met zich meebrengen. Het is tevens van belang om van te voren de hengst tegen tetanus te hebben ingeënt en het dier in een schone omgeving te houden.

Na de castratie is het verstandig de wond enige tijd te blijven controleren en het paard voldoende beweging te geven.

Bronnen:

DAP Moergestel

Dierenkliniek Lemmer

Dierenkliniek Ridderkerk

Dierenkliniek Rijnoever

Florence Gorter Dierenarts

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18