Artrose bij paarden

Artrose is een chronische degeneratieve aantasting van het gewrichtskraakbeen. Het gewricht bestaat uit twee botten die op de plaats waar ze met elkaar schanieren omhuld zijn door een glad laagje kraakbeen met daartussen gewrichtsvloeistof. Bij paarden met artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit waardoor deze laag dunner wordt en er beschadigingen ontstaan. In het geval van zeer ernstige artrose kan de kraakbeenlaag zich niet meer herstellen en kan zelfs gedeeltelijk verdwijnen.

Het gewricht kan dor artrose minder goed bewegen en schokken verdragen. Het paard met artrose zal meer moeite hebben het aangetaste gewricht te buigen. Artrose bevindt zich bij paarden voornamelijk in de benen en de hals. Om de aandoening vast te kunnen stellen is een röntgenfoto noodzakelijk.

Symptomen

Vlak na rust is vaak een eerste teken van artrose te vinden; het paard heeft moeite om op gang te komen, is stijf na het rusten en beweegt moeilijk. Het kan ook voorkomen dat er abrupt kreupelheid optreedt nadat het paard zich heeft verstapt.

Artrose in de hals kan er voor zorgen dat het buigen en strekken hiervan wordt bemoeilijkt. Wat zich ook kan uiten in een verslechterd eetgedrag.

Bij een normaal gewricht is tussen de twee botten een spleet te zien op röntgenfoto’s, de gewrichtsspleet. Bij artrose liggen de botten tegen elkaar en zijn in gevallen plaatselijk al onregelmatig gevormd.

 

Gewricht met gewrichtsspleet                                              Gewricht met artrose

Bron: Gezondheidvanmijnpaard.nl

 

 

Oorzaken

Artrose kan verschillende oorzaken hebben. Milieufactoren zijn de voornaamste oorzaak van artrose, het is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat artrose erfelijk is.

Enkele oorzaken zijn:

 • Ouderdom: de aanmaak van kraakbeen gaat minder snelverlopen dan de afbraak en zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid kraakbeen geleidelijk afneemt.
 • Overbelasting: wanneer een gewricht overbelast wordt, acuut of geleidelijk, kan het kraakbeen ook beschadigen. Sportpaarden hebben gedurende een langere periode zware belasting en zullen dus meer kans lopen op artrose door overbelasting.
 • Overgewicht
 • Zware kneuzing
 • Standafwijking van het been of de hoeven: bij een standafwijking zal het gewricht ongelijk belast worden, wat de artrose kan veroorzaken.
 • Verdraaiing van het gewricht
 • Ongelijke of slechte kwaliteit rijbodem
 • Slecht genezen botbreuken: bij een beschadiging van het kraakbeen door een trauma kan de beschadiging artrose in gang zetten.
 • Zwakke gewrichtsbanden

Gevolg

Door het schuren van de botten tegen elkaar aan kunnen er uitstekende vormen aan het gewricht ontstaan. Het gewricht kan hierbij ook dikker worden en een andere vorm aannemen. Hierdoor zal bewegen nog pijnlijker worden en zal het paard de beweging ontzien, waardoor het gewricht nog stijver wordt en de omliggende spieren verslappen.

Het is tevens mogelijk dat artrose zorgt voor ontstekingen in het gewricht, artritis genaamd. Waar artrose een aandoening is die voornamelijk ongemak en stijfheid veroorzaakt, gaat artritis vaak gepaard met pijn. Door ondragelijk leiden is het in een aantal gevallen beter afscheid te nemen. Tegen de financiële gevolgen van euthanasie ten gevolge van artrose is bij depaardenverzekeraar.nl een passende verzekering af te sluiten.

Neem contact op via onderstaande link en vraag een paardenverzekering op maat aan!

 

 

 

Behandeling

Artrose is niet te genezen, maar het proces kan wel afgeremd worden. Door middel van supplementen of injecties kan bijvoorbeeld de aanmaak van synovia (gewrichtsvloeistof) worden gestimuleerd waardoor het gewricht soepeler kan bewegen. Er zijn verschillende stoffen die een belangrijke rol spelen in het afremmen van de artrose en de aanmaak van synovia:

 • Glucosamine: Glucosamine is een natuurlijke aminosuiker, een belangrijke bouwstof voor bindweefselstructuren in het lichaam. Het is onmisbaar bij de aanmaak van kraakbeen en synovia. Ook werkt glucosamine ontstekingswerend.
 • Chondroïtine: Chondroïtine is een polsyaccharide, een belangrijke bouwsteen van kraakbeen. Het remt de afbraak van het kraakbeen bij artrose. De stevigheid van kraakbeen wordt mede bepaald door chondroïtine.
 • MSM: MSM, Methylsulfonylmethaan, is een organisch gebonden zwavelverbinding. Het vermindert pijn bij artrose. Het werkt ontstekingsremmend en versterkt het effect van glucosamine.
 • Hyaluronzuur: Hyaluronzuur is een van de belangrijkste bestanddelen van synovia. Hyaluronzuur vermindert de pijn en vergroot de beweeglijkheid van het gewricht. Het wordt meestal ingespoten in het gewricht, maar er zijn ook enkel supplementen met hyaluronzuur beschikbaar.

Door artrose is het paard niet meer geschikt voor de sport op hoger niveau. Echter op een lager niveau en recreatief kunnen deze paarden nog prima mee doen. Een goede warming-up en cooling down kunnen aan dit behoud meewerken. Het is mogelijk de trainingswijze of het beslag aan te laten passen (schokdempend beslag) tevens zijn er talloze supplementen voor artrose beschikbaar. Overleg met uw dierenarts welk supplement het beste geschikt is voor uw paard, of dat injecties een betere optie zijn, of een combinatie. Pijnstillers, corticosteroïden en NSAIDs (niet steroïdale ontstekingsremmers) kunnen ook bijdragen aan een behandeling van artrose, maar deze zijn niet toegestaan bij wedstrijden en staan op de dopinglijst.

Het is verstandig het paard nooit volledige stalrust te geven. Hierdoor kan het paard juist erg stijf worden. Het is belangrijk dat paarden met artrose veel beweging krijgen buiten training om, weidegang zou hierbij een goede oplossing zijn. Let hierbij wel op dat het paard geen overgewicht krijgt, wat de artrose kan verergeren. Het opstellen van een trainingsschema met behulp van een fysiotherapeut kan je paard verbeteren en om leren gaan met zijn beperking.

Preventie

Helemaal te voorkomen is artrose niet. Er zijn wel een aantal punten waarop gelet kan worden om het risico zo veel mogelijk te beperken. Vanaf het moment dat het veulen geboren is, is het belangrijk dat het veel beweging krijgt. Ten tijde dat het jonge paard in training gaat is het belangrijk dat de opbouw geleidelijk verloopt. Paarden die zichzelf makkelijk en atletisch bewegen worden vaak te zwaar getraind, waar het lichaam nog niet klaar voor is. Het paard moet dus veel beweging krijgen, maar niet worden overbelast.

Om artrose door een verkeerde stand te voorkomen is het verstandig een erkende hoefsmid de hoeven van het paard te laten onderhouden. Na een letsel nabij het gewricht is het verstandig dit te laten onderzoeken en mogelijk meteen te laten behandelen.

Bronnen:

Gezondheidvanmijnpaard.nl

Glucohorse.com

Pharmahorse.com

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18