Column: Risicosport?

We maken met zijn allen 17 miljoen buitenritten per jaar, aldus de nationale paardensportfederatie. Dat zijn er grofweg net zoveel als ons land inwoners telt. In verhouding tot andere sporten gebeurt er vrij weinig. Gemiddeld 1,1 blessure per duizend uur paardrijden, aldus de Stichting Veilige Paardensport. Wel is het zo dat als er iets gebeurt, het in de meeste gevallen om vrij ernstige blessures gaat.  Paarden zijn immers vluchtdieren, die wegspringen of er vandoor gaan als ze schrikken.

We weten dat er in de jaren 2006 tot en met 2012 gemiddeld 66.000 op en rond het paard gerelateerde  blessures werden genoteerd, waarvan er volgens Consument en Veiligheid tussen de negen- en tienduizend in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Hoeveel dat er op de openbare weg en in het terrein zijn, weten we niet. En gebeurt er iets, dan kun je maar beter in het zadel zitten, in plaats van achter het paard op de wagen. Je hebt in het zadel niet alleen meer controle op je paard, val je eraf dan richt een los galopperend paard meestal minder schade aan, dan een onbestuurbare aanspanning in volle vaart.

Meestal loopt het met een op hol geslagen aanspanning en wie er dan nog aan boord is minder goed af dan met de ruiter, die met zijn veiligheidshelm op zijn hoofd in het zand bijt. Enkele krantenkoppen uit 2014: ‘Geschrokken paard belandt met wagen in water’, ‘Ongeval met paard en wagen, koetsier gewond’, ‘Plezierrit eindigt in drama’ of  ‘Twee mannen uit zwaargewond bij ongeluk met paardenkar’. Wij staan in de nieuwste Hoefslag stil bij de gevaren die tijdens het mennen op de loer liggen. Zijn er eigenlijk wel manieren om veilig met een aanspanning over straat te gaan? Een menbewijs is toch wel het minste om mee beginnen.

Bron: De Hoefslag Foto: Remco Veurink

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18