100, 120 of 130 km per uur?

Afbeelding - Maximumsnelheid

Mag je hier nou 100 of 120 km per uur rijden? Of geldt er een snelheidslimiet van 130 km per uur? Veel autorijders zijn de weg een beetje kwijt als het gaat om maximumsnelheden. Vooral door de wirwar aan verkeersborden en verschillende tijdsaanduidingen. We zetten een aantal regels en tips op een rij.

De regels
De algemene regel voor de Nederlandse snelwegen is: de maximumsnelheid is 130 km per uur. Op sommige wegen en op sommige tijdstippen wordt hiervan afgeweken. Dat wordt dan aangegeven bij opritten of met een onderbord. Op zo’n onderbord staat de tijdsperiode waarin de maximumsnelheid geldt die boven het bord staat. Als bijvoorbeeld 100 km de maximumsnelheid is, en op het onderbord staat ‘6-19 h’, dan betekent dat: maximaal 100 km per uur rijden tussen 6.00 en 19.00 uur. Na 19.00 uur en voor 6.00 geldt de wettelijke snelheid van 130 km per uur. Een compleet overzicht met toelichting op de verkeersborden vindt u hier.

‘Harder waar het kan, langzamer waar het moet’

Van de maximumsnelheid van 130 km wordt soms afgeweken vanwege de verkeersveiligheid. Ook wordt de snelheid soms aan banden gelegd vanwege het milieu en omdat sommige stukken snelweg dwars door natuurgebieden lopen. Langzamer rijden is dan noodzakelijk omdat anders de luchtkwaliteit en het geluid niet binnen de wettelijke normen vallen. Rijksoverheid hanteert dan ook als motto: ‘Harder rijden waar het kan, langzamer waar het moet’.

Snelheidstips
Enkele tips om de juiste snelheid aan te houden:

  • Bekijk uw route op de kaart met maximumsnelheden.
  • Let op veranderingen van de maximumsnelheid. Een snelheidsovergang wordt aangegeven door een vierkant bord met een nieuwe maximumsnelheid erop.
  • Beschikt u over cruise-control? Zet deze dan aan zodra de toegestane snelheid wijzigt.
  • Houd altijd ook rekening met de weersomstandigheden: pas uw snelheid aan bij hevige regenval, sneeuw of dichte mist. Uw remweg is dan langer.

Nederland verkeersveilig
De snelheidsregels zijn er niet voor niets. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid in Europa en de rest van de wereld. Hieruit blijkt dat Nederland al jaren tot de meest verkeersveilige landen van de wereld behoort. We staan op de vierde plek. Alleen Malta, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn verkeersveiliger.

 

Bron: Allianz

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18