Veel onwetendheid bij reisverzekering

Veel Nederlanders die dit jaar maar één keer op vakantie gaan hebben veel vaker een doorlopende dan een kortlopende reisverzekering. Een groot deel van hen zou dus goedkoper uit kunnen zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken en het Verbond van Verzekeraars onder Nederlandse vakantiegangers naar hun vakantieplannen en verzekeringen. Van de vakantiegangers die een reisverzekering hebben (76%) heeft 83% een doorlopende reisverzekering. Hetzelfde beeld is te zien bij annuleringsverzekeringen. Ruim de helft (53%) van de Nederlanders heeft een annuleringsverzekering. Daarvan heeft 71% een doorlopende annuleringsverzekering.

Een doorlopende reisverzekering is financieel meestal pas gunstiger bij meerdere vakanties in een jaar, of als die ene vakantie langer dan drie weken duurt. Toch hebben ook veel Nederlanders die dit jaar maar één keer op vakantie gaan en een reisverzekering hebben veel vaker een doorlopende dan een kortlopende verzekering (74% versus 26%). Hier zitten waarschijnlijk mensen tussen die goedkoper uit zouden zijn als ze voor een kortlopende verzekering zouden kiezen.

Veel vakantiegangers nemen waardevolle spullen mee. Driekwart heeft een smartphone bij zich, 47% een tablet en 28% een laptop. Het verzekeren van de bagage is voor 48% van de vakantiegangers met een reisverzekering een belangrijke reden om die verzekering af te sluiten.

De meest genoemde reden om een annuleringsverzekering af te sluiten is de kans dat een familielid of de vakantieganger zelf ziek wordt of overlijdt. Andere risico’s waarvoor annuleringsverzekeringen dekking bieden worden amper genoemd. Denk daarbij aan werkloosheid, scheiding, een nieuwe baan, of een nieuw huis.

Opvallend is dat van de mensen die aangeven dat de kans groot is dat zij hun vakantie moeten afgelasten of afbreken, een kwart geen annuleringsverzekering heeft afgesloten. Zij dragen, bewust of onbewust, zelf het risico dat ze hun reissom kwijt zijn.

Bon: InFinance 03-07-14

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18