TOPBANKIER VERVALSTE TAXATIERAPPORT EUROCOMMERCE

Directievoorzitter Peter Keur van Rabo-dochter FGH heeft persoonlijk twee kredieten voor Eurocommerce goedgekeurd, terwijl hij wist of kon weten dat het bedrijf van projectontwikkelaar Ger Visser fraudeerde. Onder zijn leiding stuurde de bank een vervalst taxatierapport naar het kredietcomité van Rabobank dat eind 2011 instemde met een lening van 28 miljoen euro. Gisteren heeft de rechter Eurocommerce veroordeeld wegens ‘bedrieglijke bankbreuk’.

In een reconstructie schrijft FD-journalist Vasco van der Boon dat Keur en zijn accountmanager Hans Bos hoopten dat de financiële zekerheid voor FGH zou toenemen als de bank de valse hypotheekaanvragen van Eurocommerce zou laten passeren. Bovendien werd de complianceafdeling twee kwartalen lang niet geïnformeerd over de vermoedens van fraude. Dankzij de ingrepen van Keur kreeg de projectontwikkelaar eind 2011, ondanks grote aarzelingen, toch een lening van 28 miljoen voor het kantoor Carlton in Almere. Zomer 2012 ging Eurocommerce failliet, met achterlating van een schuld van 735 miljoen euro (waarvan 300 miljoen verleend door FGH en Rabobank).

Ook bij een tweede leningaanvraag vermoedden FGH en Keur dat Eurocommerce informatie voor FGH vervalste. Het ging hierbij om een groot vastgoedproject in Amsterdam. Keur bracht een onder zijn verantwoordelijkheid vervalst intern taxatierapport van FGH in bij de Rabobank. Op basis van de valse taxatie keurde het kredietcomité van Rabobank, waar Keur in zit, ook dit tweede krediet goed. Uiteindelijk werd dit tweede krediet niet verleend, omdat FGH en Keur op 16 december 2011 aangifte deden bij het OM van fraude door Eurocommerce

Bron VVP 6 maart 2014.

 

Bezoekadres:

Finagri
Vlietskant 37
4141CK Leerdam

Postadres:

Finagri
Postbus 332
4140 AH Leerdam

Telefoonnummer:

030 - 691 22 18